Pengenalan Tentang Harta Intelek | Safari Techs Holdings Sdn. Bhd.

Pengenalan Tentang Harta Intelek

Pengenalan Tentang Harta Intelek

Harta Intelek

Harta intelek adalah untuk aset tidak ketara yang dimiliki dan dilindungi secara sah oleh syarikat dan individu daripada penggunaan atau pelaksanaan luar tanpa kebenaran. Aset tidak ketara ialah aset bukan fizikal yang dimiliki oleh syarikat atau individu.

Konsep harta intelek berkait dengan fakta bahawa produk tertentu dari intelek manusia harus diberikan hak perlindungan yang sama yang digunakan untuk harta fizikal, yang dipanggil aset ketara. Kebanyakan ekonomi maju mempunyai langkah undang-undang untuk melindungi kedua-dua bentuk harta.

Ahli perniagaan menyusun blok blok plastik dan menambah blok merah yang menunjukkan perkataan ‘Harta intelek’ di atas blok kelabu.

Syarikat harus mengenal pasti dan melindungi harta intelek kerana ia memegang nilai tinggi dalam ekonomi berasaskan pengetahuan hari ini. Selain itu, menghasilkan harta intelek yang bernilai memerlukan pelaburan besar dalam kuasa otak dan masa tenaga kerja mahir. Ini diterjemahkan kepada pelaburan besar oleh organisasi dan individu yang tidak boleh diakses tanpa hak oleh orang lain.

Apa itu Pemindahan Teknologi?

Mengeluarkan nilai daripada harta intelek dan menghalang orang lain daripada memperoleh nilai daripadanya adalah tanggungjawab penting bagi mana-mana syarikat. Harta intelek boleh diambil dari pelbagai bentuk. Walaupun ia merupakan aset tidak ketara, harta intelek juga boleh menjadi jauh lebih berharga daripada aset fizikal syarikat. Harta intelek boleh mewakili kelebihan daya saing dan akibatnya, dikawal dan dilindungi oleh syarikat yang memiliki harta tersebut.

Harta intelek boleh terdiri daripada pelbagai jenis tidak ketara, dan empat jenis utama harta intelek ialah paten, tanda dagangan, hak cipta, dan rahsia perdagangan seperti yang disenaraikan di bawah.

Paten

Paten ialah hak harta untuk pelabur yang biasanya diberikan oleh agensi kerajaan, seperti Pejabat Paten dan Tanda Dagangan A.S. Paten membenarkan pencipta hak eksklusif untuk ciptaan itu, yang boleh berupa reka bentuk, proses, penambahbaikan atau ciptaan fizikal seperti mesin. Syarikat teknologi dan perisian selalunya mempunyai paten untuk reka bentuk mereka. Sebagai contoh, paten untuk komputer peribadi telah difailkan pada tahun 1980 oleh Steve Jobs dan tiga lagi rakan sekerja di Apple Inc.

Hak Cipta

Hak cipta memberikan pengarang dan pencipta bahan asal hak eksklusif untuk menggunakan, menyalin atau menduplikasi bahan mereka. Pengarang buku mempunyai hak cipta karya mereka seperti juga artis muzik. Hak cipta juga menyatakan bahawa pencipta asal boleh memberikan kebenaran kepada sesiapa sahaja melalui perjanjian pelesenan untuk menggunakan karya tersebut.

Tanda Dagangan

Tanda dagangan ialah simbol, frasa atau lencana yang boleh dikenali dan mewakili produk yang memisahkannya secara sah daripada produk lain. Tanda dagangan diberikan secara eksklusif kepada syarikat, bermakna syarikat itu memiliki tanda dagangan itu supaya tiada orang lain boleh menggunakan atau menyalinnya. Tanda dagangan sering dikaitkan dengan jenama syarikat. Contohnya, logo dan nama jenama “Coca-Cola,” dimiliki oleh Syarikat Coca-Cola (KO).

Francais

Francais ialah lesen yang syarikat, individu atau pihak–yang dipanggil francaisi–membeli yang membenarkan mereka menggunakan nama syarikat–pemberi francais–, tanda dagangan, pengetahuan proprietari dan proses.

Pemegang francais biasanya pemilik perniagaan kecil atau usahawan yang mengendalikan kedai atau francais. Lesen membenarkan pemegang francais menjual produk atau menyediakan perkhidmatan di bawah nama syarikat. Sebagai balasan, pemberi francais dibayar yuran permulaan dan yuran pelesenan berterusan oleh pemegang francais. Contoh syarikat yang menggunakan model perniagaan francais termasuk United Parcel Service (UPS) dan McDonald’s Corporation (MCD).

Rahsia Perdagangan

Rahsia dagangan ialah proses atau amalan syarikat yang bukan maklumat awam, yang memberikan manfaat ekonomi atau kelebihan kepada syarikat atau pemegang rahsia dagangan. Rahsia perdagangan mesti dilindungi secara aktif oleh syarikat dan lazimnya adalah hasil daripada penyelidikan dan pembangunan syarikat (itulah sebabnya sesetengah majikan memerlukan penandatanganan perjanjian tanpa pendedahan atau NDA).

Contoh rahsia perdagangan boleh berupa reka bentuk, corak, resipi, formula atau proses proprietari. Rahsia perdagangan digunakan untuk mencipta model perniagaan yang membezakan tawaran syarikat kepada pelanggannya dengan memberikan kelebihan daya saing.

 

Aset Digital

Aset digital juga semakin diiktiraf sebagai IP. Ini termasuk kod perisian proprietari atau algoritma, dan kandungan digital dalam talian.

Harta intelek boleh digunakan untuk pelbagai sebab, seperti penjenamaan dan pemasaran, serta untuk melindungi aset yang memberikan kelebihan daya saing.

 

Char Kuey Teow Sedap Di Lubuk Buaya, Seksyen 9, Bangi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *